LLRI sveikina minimalių muitinio įvertinimo kainų panaikinimą

Lietuvos laisvosios rinkos institutas (LLRI) sveikina Lietuvos Vyriausybės sprendimą nuo balandžio 1 d. panaikinti minimalias muitinio įvertinimo kainas. Ši priemonė jau seniai trikdė Lietuvos užsienio prekybą ir importą, dirbtinai pakeldama įvežamų prekių, pvz. naftos ir kai kurių kitų plačiai vartojamų produktų, kainą, apsunkindama prekių įvežimo procedūrą, ribodama vartotojų pasirinkimą ir sukeldama kitų šalių nepasitenkinimą.

 

Tuo pačiu LLRI apgailestauja, jog šis sprendimas priimtas tik dabar ir tik iškilus pavojui Lietuvos užsienio politikos tikslo – narystės Pasaulio prekybos organizacijoje – įgyvendinimui. Deja, dažnai į ekonomiškai racionalius pasiūlymus įsiklausoma tik tada, kai elementarių ekonomikos taisyklių nesilaikymas pradeda grėsti tarptautiniais nesusipratimais ar smukdyti tarptautinį Lietuvos prestižą.

 

Nerimą kelia tai, jog pastaruoju metu dėl nežinojimo ar grupinių interesų spaudimo Lietuvoje atsiranda vis daugiau ekonomiškai neracionalių siūlymų riboti užsienio prekybą. Kadangi dėl tarptautinių įsipareigojimų Lietuvos Vyriausybė dažnai negali vienašališkai kelti importo muitų, bandoma pasinaudoti užslėptais prekybos ribojimo būdais – prekių kokybės standartais, antidempingu ir pan. Stebina tai, kad, užuot paaiškinus Lietuvos žmonėms prekybos naudą, vienas iš ministrų viešai moko, kaip pasinaudoti netarifinėmis prekybos ribojimo priemonėmis. Formuojamas klaidingas įvaizdis, tarsi pagrindinė ekonominių sunkumų Lietuvoje priežastis yra ne didelis verslo reguliavimas, teisinis nestabilumas ir ribojamos įmonių galimybės konkuruoti, o įvežamos į Lietuvą vidaus gamintojams ir vartotojams reikalingos prekės.

 

LLRI primena, jog viena iš visuotinai pripažįstamų taisyklių byloja, jog laisva prekyba yra naudinga valstybei, ypač mažai valstybei, naudinga ne tik vartotojams, bet ir patiems gamintojams. Pamirštama, jog būtent prekybos liberalizavimas ekonominių reformų pradžioje paskatino Lietuvos ekonomikos augimą.

 

Tad sveikindamas Lietuvos Vyriausybės sprendimą atsisakyti minimalių muitinio vertinimo kainų, LLRI linki ryžto vykdant racionalią ekonominę politiką ir vengti tik trumpalaikę naudą teikiančių ir tik atskiroms interesų grupėms naudingų sprendimų.