Nacionalinė ekonomikos viktorina sugrįžta: ar atpažįstame ekonomikos dėsnius kasdienybėje?

Jau šiandien startuoja balandžio 15–19 d. vyksianti Nacionalinė ekonomikos viktorina. Nacionalinei finansinio raštingumo dienai skirtą iniciatyvą rengia Lietuvos laisvosios rinkos institutas (LLRI) kartu su Lietuvos banku ir LRT.

„Šiais metais Nacionalinę ekonomikos viktoriną pradedame įkvepiančiu motto „Ekonomika tavo rankose“. Suprasti ekonomikos dėsnius, atpažinti, kiek daug mūsų kasdienybės veiksmų į juos remiasi yra gera ir būtina kiekvienam į gyvenimą žengiančiam žmogui.

Ekonomikos dėsniai moko mus vertinti kito žmogaus darbą, atrasti tarnystės vienas kitam santykį, įkvepia santarvės dvasią. Džiaugiamės, kad suvieniję jėgas su Lietuvos banku ir LRT ugdome savarankišką ir laisvą, finansiškai bei ekonomiškai raštingą pilietį“, – teigia LLRI prezidentė Elena Leontjeva.

Ekonomikos viktorina organizuojama, minint Nacionalinę finansinio raštingumo dieną balandžio 14 d. Lietuvos Banko finansinio raštingumo centro vadovės dr. Viktorijos Dičpinigaitienės teigimu, tokios iniciatyvos padeda žmonėms ne tik praplėsti akiratį ar gilinti žinias.

„Finansinis raštingumas yra bazinė kompetencija, greta skaitymo, rašymo ar skaičiavimo. Praturtinę savo žinias, keisdami elgesį ir formuodami tinkamą požiūrį į pinigus, turėtume žengti dar vieną žingsnį: būtent gilinti ir ekonominio raštingumo kompetencijas, nes ekonomikos moksle galima atrasti bet kurį savo gyvenimo pasirinkimą, ne tik finansinį. Tai įgalina žmones priimti informuotus ir pagrįstus finansinius sprendimus“, – įsitikinusi Lietuvos Banko finansinio raštingumo centro vadovė.

Visi ekonomikos viktorinos klausimai skatina mąstyti, kviečia pažvelgti į situacijas, susijusias su mainais rinkoje, ekonomine politika, asmeniniais finansais, verslumo pagrindais. Net jei šios temos ir skamba kaip nepakankamai artimos, jas išmanyti – itin svarbu.

„Ekonomika, verslas ir finansai dažnam atrodo sudėtingos temos, gal net šiek tiek baugina. LRT kelia sau tikslą ne tik informuoti, bet ir edukuoti, todėl matome prasmę prisidėti prie ekonominio ir finansinio visuomenės raštingumo didinimo, ir kviečiame apie ekonomiką mąstyti kaip apie kiekvieno mūsų kasdienybėje esantį dalyką“, – teigia LRT generalinė direktorė Monika Garbačiauskaitė-Budrienė.

Nacionalinėje ekonomikos viktorinoje galima dalyvauti nuo balandžio 15 d. iki 19 d. Kiekvieną užsiregistravusį pasieks nuoroda, prie kurios prisijungus lauks 30 uždarų klausimų. Juos platforma atrinks iš daugiau kaip 190 skirtingų užduočių. O atlikus testą, bus galima pasigilinti į teisingus atsakymus.

Geriausiai Nacionalinėje ekonomikos viktorinoje pasirodę dalyviai bus apdovanoti prizais. Apdovanojimus numatoma skirti moksleivio, studento, piliečio, aktyviausio mokytojo bei įmonės/komandos kategorijose. Gegužės 9 d. vyks iškilminga Nacionalinės ekonomikos viktorinos apdovanojimų ceremonija.

Nacionalinę ekonomikos viktoriną globoja Švietimo, mokslo ir sporto ministerija. Registruotis viktorinai ir ją spręsti galima čia: ekonomikavisur.lrt.lt